IIR Magyarország

Siker kulcsa a HR munkájábab    Fraud    Kártyapiac   Reziliencia   TEHETSÉGEK VEZETÉSE ÉS MOTIVÁLÁSA

„Egyre több szereplővel kell megvívnunk a fogyasztóért a csatákat” – interjú dr. Pálfi Gézával, a Nemzeti Közművek energiatárolásért és hálózati pályázatokért felelős menedzserével

Június végén megváltozott a nemzeti közműszolgáltatási rendszert irányító társaság neve: NKM Nemzeti Közművek Zrt. néven működik tovább, a Főgáz, illetve annak leányvállalatai pedig száz százalékban a tulajdonába kerültek.

IIR: Hogyan válaszol az energetikai szektor 21. századi kihívásaira az NKM?

P.G.: A Nemzeti Közművek a szektor kihívásai között egyrészt a versenyképesség fokozását tartja fontosnak, másrészt a digitális világ közmű szektoron belül történő építésében élen járó szerep betöltését. A 21. század ügyfele minél teljesebb „ügyfélélményre” és minél kényelmesebb, egykapus kiszolgálásra vágyik, amely élmény kialakítása már nem csak magas szintű szolgáltatások nyújtásában jelenik meg, hanem technológiai fejlesztések egész sorának bevonásával érhető el. Ezért a Nemzeti Közművek célja egy olyan otthon szolgáltatóvá válás, amely túlmutat a jelenlegi hálózati szolgáltató és kereskedelmi szerepen és reflektál a jövő kihívásaira, az új élethelyzetekre, valamint a kialakuló ügyfélszokásokra úgy, mint elektromobilitás, háztartási méretű energiatermelés és energiatárolás, illetve mindezek összhangját biztosító különböző hardver és szoftver eszközök felhasználása. Egyszóval az ügyfeleink otthoni igényeinek elsőszámú megoldásszállítójává kívánunk válni.

IIR: Mennyiben marad meg a NKM Áramszolgáltató Zrt. és a NKM Földgázszolgáltató Zrt. függetlensége az NKM Zrt. birtoklásában? Hogyan tervezik az együttműködést?

P.G.: Természetesen az infrastruktúrákat működtető, engedélyezési tevékenységet végző tagvállalatok függetlensége a jogszabályokban és engedélyekben előírt módon maximálisan biztosított mind jelenleg, mind a jövőben is.

IIR: "Az egységes megjelenés stratégiai célkitűzéseinket támogatva egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy a lakosság teljes körű, 21. századi otthonszolgáltatójává váljunk." - nyilatkozta Kóbor György a Világgazdaságnak. Nem járhat hátránnyal a piac ilyen szintű monopolizálása?

P.G.: A jelenlegi piaci trendek és folyamatok egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy nem csak a „klasszikus” energetikai szereplők, hanem több, más technológiai szegmensből (pld: IT, e-mobility, telekom) érkező, nagy tőkeerővel és rengeteg ügyféllel rendelkező cégek lépnek be az energetikai szegmensbe és próbálnak összefüggő energetikai láncot felépíteni (PV termelő – energiatároló – e-mobilitás szolgáltató). E kihívásoknak való megfelelés részeként a Nemzeti Közművek is új technológiák felé fordul és ennek nyomán egyre több szegmensbe belépve kínál termékeket és szolgáltatásokat. Ez azonban egyáltalán nem jelent monopolizációs törekvéseket, hiszen versengő piacokon végezzük mindennapi munkánkat és várhatóan ez a verseny egyre fokozódik, egyre több szereplővel kell megvívnunk a fogyasztóért a csatákat nap, mint nap.

dr. Pálfi Géza a Nemzeti Közművek terveiről bővebben az EnKon 2017 konferencián fog beszélni, melyet december 5-6-án rendez meg az IIR Magyarország.

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ.