IIR Magyarország

Siker kulcsa a HR munkájábab    Fraud    Kártyapiac   Reziliencia   TEHETSÉGEK VEZETÉSE ÉS MOTIVÁLÁSA

„A projekt a terveknek megfelelően halad” - interjú Dr. Vig Gyulával, a GIRO Zrt. vezérigazgató-helyettesével

A Magyar Nemzeti Bank Igazgatósága döntött arról, hogy a jegybank tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját. Az új rendszer létrehozásának célja, hogy az év minden napján 14 órában működő szolgáltatással néhány másodperc alatt lebonyolíthatóak legyenek a fizetések a magyarországi számlák között.

IIR: Tudvalevő, hogy az MNB kiemelt projektje az azonnali fizetés, Ön, aki részt vesz a rendszer bevezetéséhez szükséges központi infrastruktúra megalkotásában, miben látja az azonnali fizetés bevezetésének jelentőségét?

V.GY.: Az azonnali fizetési rendszerrel egy olyan pénzügyi alapinfrastruktúra jön létre, amelyre építve fejlett pénzforgalmi szolgáltatások alakíthatóak ki, és kihasználhatóak a modern technikai megoldások lehetőségei a fizetési szolgáltatások terén is. Ez támogathatja a pénzforgalmi innovációt, ösztönözheti a piaci szereplők közötti versenyt és csökkentheti a belépési korlátokat az új piaci szereplők számára. Emellett javíthatja a hazai pénzforgalmi szektor versenyképességét, hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez és ezáltal a versenyképesebbé tételéhez is.

IIR: Az azonnali fizetés hatalmas változást indukál majd a magyar pénzforgalmi rendszerben, mit gondol, mennyire lesz zökkenőmentes a bevezetése?

V.GY.: A projekt a terveknek megfelelően halad. A GIRO-ban jelenleg a központi rendszert szállító cég kiválasztásának utolsó fázisa zajlik és párhuzamosan a szolgáltatáshoz tartozó szabálykönyvek kidolgozása is folyamatos. Az országos projekt munkacsoportjaiban a bankokkal és egyéb érintett szereplőkkel az egyeztetések elindultak. Az azonnali fizetési rendszer implementációra és a bankoknak a rendszerhez való csatlakozásra elegendő idő áll rendelkezésre, ezért banki oldalon problémára csak akkor lehet számítani, ha egy bank nem kezdi el időben a csatlakozásra való felkészülést.

IIR: A Privátbankár egyik cikke szerint egyetlen ország sincs Európában, amelyik kötelezővé tette volna az azonnali fizetési infrastruktúra használatát bankjai részére: nem adódhat probléma abból, hogy a bankok nem a versenyképességük miatt lépnek be a rendszerbe, hanem azért, mert kötelező?

V.GY.: Nem csak Európában, hanem az egész világon egyedülálló megoldást valósítunk meg: sehol nem működik alapinfrastruktúraként az azonnali fizetés. Ezzel szemben a hazai szabályozás másképp rendelkezik, hiszen itthon minden bank csatlakozása, egységes elvek mentén kötelező: a tíz millió forint alatti, egyedi tranzakciókat kötelezően az azonnali utalási rendszerbe kell küldeni, amely garantálja, hogy az azonnali fizetések a jelenleg elérhető átutalási szolgáltatásoknál jóval szélesebb körben legyenek használhatóak. Ha opcionális lenne a bankok csatlakozási kérdése, ennek a használata sem tudna kiteljesedni, hiszen azon ügyfelek számára, amelyek bankja nem csatlakozik az infrastruktúrához, a szolgáltatás nem lenne elérhető. Ez azért is lényeges, mert ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a banki szolgáltatások a jövőben is versenyképesek legyenek az egyre változatosabb formában megjelenő és szélesebb körben elérhető újszerű digitális megoldásokkal szemben. Meggyőződésünk, hogy a bankok jövőbeli versenyképessége azon múlik, hogy képesek lesznek-e a kor követelményeit, illetve az ügyfelek igényeit magas szinten kiszolgáló digitális banki szolgálatások kiépítésére. Ennek viszont nélkülözhetetlen kelléke az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúrája.

Az azonnali fizetésről Dr. Vig Gyula többet árul el november 28.-án, a The Perfect Storm - PSD2 nincs azonnali fizetés nélkül c. egynapos IIR konferencián.

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ.